7 ting du ikke visste før du fikk barn

1. Klassikeren: Tidsklisjé
Jeg så alltid ekstra rart på de som sa at tiden går så fort. “For en teit ting å si” tenkte jeg hver gang. Tiden har da alltid gått i samme tempo. Men nå er jeg altså en av de som sier “nyt tiden, den går så fort!”. For det er faktisk sånn, tiden med en liten røver i huset har gitt tidsbegrepet en ny tone. De første fire månedene med Victor føles knapt nok som en uke til sammen, fordi tiden bare har flydd av sted. Plutselig kunne han rulle, hadde gått opp tre bleiestørrelser og begynt å spise fast føde. Så det er faktisk en virkelighetsnær klisjé dette med at tiden går så fort. Til alle vordende og nybakte som himler med øynene over hvor teit dette er: Nyt tiden! Du skjønner det snart, du også. 

2. Når fantasien møter virkeligheten
Småbarnsfamilier har en lei tendens til å fremstille livet som svært idyllisk overfor par som ikke har barn. Noe som igjen kan føre til en slags mistolkning av hvordan livet som nybakte foreldre er. For selv om det er så mange gleder ved å få barn at det lett kunne fått et eget innlegg eller ti, så la oss samtidig innrømme at det til tider er utfordrende også. Ikke rent sjeldent heller, i den aller første tiden. De nye rutinene med den lille i hus skal justeres inn, og du møter et lass med fremmede beslutninger og diskusjoner som må tas stilling til. Dette foregår i skjønn harmoni med en desperat jakt etter søvn.

Illustrasjonsfoto

3. Sov når du kan sove
Heldigvis er det slik i Norge at partneren også får to uker permisjon rett etter fødsel. Denne tiden er gull verdt, for denne tiden har en tydelig stillingsbeskrivelse som tomannsjobb. Vi kunne nyte godt av at minst én av oss til enhver tid var opplagt, da vi lot hverandre sove så fort muligheten var tilstede. Og de jeg nevnte istad som lever familieidyllen? De røper nemlig ikke at det er laaaang tid til du kommer til å sove sammenhengende en hel natt igjennom igjen. Men selv om det er krevende å få barn, så er det langt fra umulig. Parallelt med at babyen vokser, så vokser vi som foreldre også. Vi blir tryggere på oss selv, kommer inn i den nye hverdagen og mestrer ting som tidligere virket som “umulig”, selv med “bare en håndfull dose søvn i natt igjen”. 

4. Overbooket allerede fra fødsel
Et tips vi fikk av et vennepar med barn like etter fødsel, var “ikke ha for mye besøk i begynnelsen!”. Og de vil jeg rette en stor takk til, for her er det lett å tråkke rett i fella. Familie og kjente vil selvfølgelig hilse på den nye verdensborgeren, men vet du hva? De har faktisk veldig god tid, for babyen skal neppe noen steder med det første. Dermed tåler de å vente en dag eller to ekstra. For det er lett å si ja til å få besøk, før man plutselig innser at man helst skulle vært foruten dagens tredje besøk, og det tiende for uka. Glem ikke først og fremst å nyte tiden sammen, men minst like viktig: ikke glem å slappe av. Det nyter hele familien godt av.

5. En mammas bekymringer
Denne går riktignok mest til mammaMaria, men også flere andre mødre “lider” av det samme: Bekymringer. Av alle slag, og i alle størrelser. Jeg forsøkte å være tidlig ute med å venne Maria til å være uten oss. Selv om vi bare skulle være ute en snau time, så fikk jeg en lang smørbrødliste. “Kom tilbake tidligere hvis han blir sulten, husk å skifte bleie, pass på at han ikke blir for varm”… og ikke minst, i det du går ut døra: “Sikker på at jeg ikke skal bli med da?” Dette er noe jeg har lært meg å sette pris på, for jeg tolker det heller som kjærlighetstegn fremfor mas og at hun ikke stoler på at vi klarer oss. Det hører nok mammaer flest til, og er neppe til å unngå. 

6. Parforholdet
Det viktigste du må huske på, ved siden av babyen naturligvis, er partneren din. Man innser ikke hvor ukomplisert livet faktisk er, når man bare har seg og partneren å tenke på, før babyen kommer til verden. Babyen blir hverdagens ubestritte sentrum, og det er ikke lenger tid til all kos og festligheter man gjerne var vant til. Men er man tidlig ute med å benytte seg av besteforeldre og andre egnede barnevakter, for selv bare en liten time eller to, er det enklere å komme inn i en god vane med å få satt av tid til hverandre og parforholdet. 

7. Ubetinget kjærlighet
Jeg håper ikke du lar deg skremme av verken utfordringer, fravær av søvn, lite kjærestetid eller alle de nye bekymringene du vil komme til å møte. For vet du hva? Det er en helt magisk opplevelse, og nesten utenkelig, at det er mulig å elske noen så høyt. Med den unike kjærligheten du knytter til barnet ditt, så får du på en eller annen forunderlig måte alltid nok energi og krefter til å stå i det.

Var det noe du ble overrasket over da den lille kom til verden? 

-pappaEirik

10 kommentarer
  1. Bra skrevet 😄
   Ble overrasket over hvor fort jeg våkna, bare en liten bevegelse eller lyd så bråvåkna jeg for og se. Var så redd for at jeg ikke skulle våkna for jeg sov somregel ganske bra.
   Egenrlig veldig mye som overrasket meg etter jeg fikk sønn min. Men det er det beste jeg kunne ha opplevd ❤😄
   Ha en super søndag 😄

  2. Isabell: Takk, det var hyggelig at du likte innlegget! Vet veldig godt hva du mener med at du våkner lett, gjør det selv også. Det er nok en del av instiktene vi får etter fødsel. 🙂

   Super søndag til deg også!

  3. Jeg ble veldig overrasket over hvor utrolig vanskelig det er å være forelder. Å måtte tenke på alt. Hvor mye klær må han ha på? Hvor mye skal han spise av fast føde? Er alt han trenger i stelleveska? Og mye mer. I tillegg har jeg aldri bekymra meg så mye. Ble også overrasket over hvor høyt det går an å elske et annet menneske. Å være mamma er det beste i hele verden!

  4. Anne Lise: Det er nok mange som blir overrasket over hvor vanskelig det kan være. Alt skal tenkes gjennom og vurderes, for det er naturligvis ingen som ønsker å gjøre noe “feil” for barnet sitt. Men hvert fall har jeg funnet ut at med en god magefølelse man kan følge, så kommer man langt. Og kjærligheten som du nevner, den er ganske fantastisk og noe helt unikt. <3
   pappaEirik

  5. Jeg ble overrasket over at det ikke var så ille som jeg var redd for – var forberedt på ingen søvn og mye skrik og bæsj på albuene og at fødselsdepresjon er ganske vanlig. Var ikke forberedt på hvor sterk kjærlighetsfølelsen er, og hvor mye krefter de følelsene gir meg. For all del, den første tiden var intens og bekymringene kan være overveldende, men etter at vi ble foreldre har vi begge mer overskudd og livsglede enn vi noensinne har hatt, tror jeg. Håper det fortsetter sånn!
   Takk for en veldig fin blogg, forresten, den gjør bekymringene mye lettere å takle!

  6. Elisabeth: Så bra du føler det på denne måten! Jeg også var nok mer bekymret for den første tiden enn hva jeg egentlig trengte. For den energien du snakker om gjør faktisk underverker!

   Hyggelig at du liker bloggen våres. Setter pris på tilbakemeldingen.

   pappaEirik

  7. Da venter jeg i spenning imens. Gled dere til tiden som venter foran dere – mye å se frem til. Og ta godt vare på mammaen i denne tiden, både før og etter fødsel, det trenger hun. Det er bare å finne sin plass på sidelinjen og boltre seg ned der, for det er nok ikke så mye som kommer til å handle om annet enn den gravide og babyen heretter. 🙂 Heier på dere!
   – pappaEirik

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg