Kvelds- og innsovningsrutiner

Kveldsrutinene våre har vært godt etablert i flere måneder og fungerer bra for både mamma, pappa og meg. Da mener jeg de rutinene i forkant av at jeg skal sove for natten, men før vi går inn på soverommet. Etter vi kom inn der derimot var det vanskelig å finne velfungerende innsovningsrutiner. En sjelden gang sovnet jeg på puppen, men som oftest måtte jeg humpes i søvn. Ja, du hørte riktig – humpes. 

Dette var en typisk kveld hjemme hos oss: Etter amming forsøkte mamma eller pappa og legge meg ned i babynestet i sengen min. Den står tett inntil deres, så de kunne legge seg ved siden av meg og gi meg all den nærheten jeg hadde behov for. Likevel var det som oftest ikke nok for meg og jeg satte i et hyl. Når jeg først hadde begynt å gråte, og kjempe imot søvnen, synes jeg ikke det var så lett og finne roen igjen. Mamma og pappa prøvde alt. Til slutt fant de ut at det som fungerte for at jeg skulle roe meg var å humpe meg i babynestet på fanget sitt. De hadde flaks de gangene det fungerte. Ofte måtte det skikkelig armtrening til, med babynestet som vekt, og gjerne med noen dype knebøy også. Mamma og pappa fikk seg en real treningsøkt med andre ord og jeg roet meg tilslutt, men når jeg hadde sovnet og de la ned babynestet i senga var det på’an igjen. Konklusjonen? Dette fungerer ikke, vi må prøve noe nytt!

Med innsovningsrutinene vi nå har innført er leggingen en god og hyggelig opplevelse for oss alle, selv om jeg fremdeles trenger hjelp for å «finne roen».

Illustrasjonsfoto

Kveldsrutinene prøver vi å gjennomføre til ca samme tid hver dag, men vi har vel en slingringsmonn på en time. Det avhenger blant annet av hvordan dagen ellers har sett ut og når jeg hadde min siste dupp:

Rolige aktiviteter: Mamma og pappa prøver å sørge for at den siste timen før leggetid inneholder rolige aktiviteter og ikke alt for mange inntrykk. Ofte leser de bok for meg, koser litt ekstra og snakker med rolig, behagelig stemme. Ingen dager er like, og denne delen av kveldsrutinen lar seg ikke alltid gjennomføre. Og det går bra det altså, men jeg må jo si at når vi får det til – så liker jeg det veldig godt.

Mat: Etter jeg ble introdusert for fast føde, foreløpig i form av søtpotet, har dette blitt første del av kveldsrutinene mine. Litt ekstra mat, i tillegg til melk, kan gi oss lengre perioder med søvn – om du er skikkelig heldig. Men de første gangene vi skal fast føde kan det være lurt å gjøre det på dagtid, i tilfelle vi får vondt i magen. Ingen av oss har vel lyst på en søvnløs natt? 

Bad: Annenhver dag bader jeg i det store badekaret sammen med mamma eller pappa, og badeanden min. Det deilige, varme vannet, med litt babyolje i, gjør meg døsig og klar for kvelden. 

Stell: Bleieskift, litt magemassasje og pysj – så er jeg klar for kvelden!

Derfra går ferden videre inn på soverommet og da kommer vi til innsovningsrutinene som jeg snakket om: 

Amming: Mamma setter seg på sengekanten og gir meg mat. Om pappa skal legge kommer han inn og tar over rett etter ammingen.

Nattasang: Fremdeles sittende på sengekanten synger den som legger meg en fast nattasang. Min favoritt er «Godnattsang for nisseunger» fra Amalies jul, men her finnes det jo så mange fine å velge i.

Smokk og koseklut: Etter nattasangen får jeg smokken min og kosekluten – da skjønner jeg at nå nærmer det seg virkelig sovetid. 

Å gå rolig rundt i rommet: Så reiser mamma eller pappa seg opp og legger hodet mitt forsiktig inntil brystet sitt og går rolig rundt i rommet. Noen ganger synger de nattasangen flere ganger, eller så sier de en fast sovesetning som de bruker begge to. Det tar ikke lange tiden før jeg blir skikkelig døsig og øynene er i ferd med å skli igjen. 

Legger med ned i sengen: Når jeg er skikkelig avslappet og trøtt, men enda ikke har sovnet, legger de meg ned i sengen. Da fortsetter de å si sovesetningen og legger en hånd på brystet mitt. Og vet dere hva? Etter noen minutter er jeg langt inne i drømmeland. Som oftest, da. En sjelden gang var jeg ikke klar for å legges ned riktig enda, og de må ta meg opp og rusle litt til, men da sovner jeg på neste forsøk.

Og en ting til: For meg er det veldig viktig, faktisk helt avgjørende, at den som starter leggingen også fullfører. 

Hvordan er dine kvelds- og innsovningsrutiner? Kanskje du har et magisk triks å dele med oss andre?

– Victor, 4 måneder (følg oss gjerne på facebook)

8 kommentarer
  1. Å dette hørtes riktig så deilig ut Victor:) Mamma ble jo helt døsig når hun leste. Storebror han er 3 år og når han var 3 mnd begynte mamma og pappa med legge rutiner. Stell på badet og mat, flaske da mamma har så lite melk, tre sanger mens hun vugget han, ned i seng med tutt og kos. Han sovnet selv og har hatt de samme rutinene siden. Uten om sykdom har det aldri vert tull når han skal legge seg. Leser en bok nå som han er stor. Jeg derimot er straks 3 mnd og sover godt på mamma eller pappa på kvelden og fra kl 23 til 07 om morningen sover jeg i egen seng. Men våger de å legge meg på kvelden, ja da får de høre hvor god lungekapasitet jeg har!! Mamma sier hun håper det snart blir bedre, de snakker om noe egentid på kvelden som vist nok er så fin for de. Den vil jo jeg gjerne ha med meg og:) Sov godt Victor, veldig kjekt å lese om deg og din familie:)

  2. V: Ja, det er så mye deiligere å sovne nå som jeg kan være blid og fornøyd samtidig. Men vi må jo alle teste denne lungekapasiteten våres en gang i blant! Så flink du er til å sove i din egen seng da! Jeg lurer meg ofte over i mamma og pappa sin i løpet av natten. Egentid ja, det tror jeg er noe alle mammaer og pappaer snakker om og trenger! Så jeg håper du gir de muligheten om ikke så lenge, men det er jo viktig at du er klar for det også. Jeg skjønner deg godt jeg, jeg vil også helst være der det skjer! Vi vil jo ikke gå glipp av noe, eller hva? Så hyggelig å høre at du følger oss på reisen <3 Jeg håper du har sovet godt i natt! Og storebror, mamma og pappa også!

  3. Så fint å lese om leggings- og innsovningsrutinene deres! Gode tips til vi skal begynne med fastere leggetider her i huset! Har du noen favorittbøker?
   Hilsen Sunniva (snart 3mnd)

  4. Hei Victor. Så koselig å lese om deg! Mamma bruker samme godnattsang til meg, den er knall. Hun trenger ikke å bruke den så ofte da, for jeg sovner nesten alltid på puppen på kvelden og kan bare løftes over til sengen min på siden av mamma sin. Av og til våkner jeg av luft eller noe, og da liker jeg at mamma holder rundt meg og vibrere med hånden litt og synger nissesangen, så sovner jeg som regel igjen, hvis jeg ikke er sulten selvfølgelig. Jeg liker ikke å sove på dagen, som fører til at kl 6 er jeg stuptrøtt, og blir lagt senest kl 7, og da står vi selvfølgelig opp mellom 5-6 om morningen. Mamma blir like trøtt som meg av å stå opp så tidlig, så hun legger seg samtidig som meg. Her er det ingen egentid på mamma å pappa, men vi sover mye sammen alle tre, og det syns jeg er fint 🙂 Hilsen Agate på straks 4mnd.

  5. Agate: Hei Agate! Så hyggelig kommentar! Den nattasangen er den fineste i verden, ikke sant? Jeg elsker den. Så deilig å sovne på puppen, i hvert fall siden du bare kan sove videre når mammaen din løfter deg over i sengen. Og perfekt at hun holder rundt deg og synger om du våkner <3 Jeg er heller ikke så glad i å sove på dagen, så jeg skjønner deg godt! Og mellom klokken 6 og 7 er jeg klar for å starte dagen - da er det full fart. Mammaen din er skikkelig lur som legger seg samtidig som deg. Ingenting er som å sove sammen alle tre <3 Hilsen Victor

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg